Mindful Leiderschap – Mindfulness op het werk

Leiderschap en mindfulness : om volledig potentieel te ontwikkelen

Succes hangt af van meerdere factoren, maar één is erg belangrijk en die is te trainen: de capaciteit om data, veel data, op te kunnen slaan in het werkgeheugen. Dit speelt een rol bij het maken van beslissingen, het overzicht houden of de helikopter view houden. Het goede nieuws is dat beoefening van mindfulness leidt tot meer activiteit in de prefrontale cortex, bij de anterior cingulate cortex, waar het werkgeheugen zich bevindt.

Bewustwording en concentratie

Mindfulness betekent dat u alert en opmerkzaam bent bij datgene wat er op dit moment gebeurt, zonder oordeel. Alert zijn op uw eigen reacties en op die van uw omgeving. Bewust zijn van wat u doet en wat het effect is van uw leiderschapsgedrag. Of dat nu in gedachten, in communicatie of in houding is.

Respons in plaats van reactie

In het dagelijks leven komen constant impulsen op u af. Meestal reageert u automatisch en denkt u er niet bij na. Vaak gaat dat goed, maar soms brengt het u in problemen: u reageert bijvoorbeeld altijd hetzelfde in een stresssituatie of u loopt telkens tegen hetzelfde conflict aan. Mindfulness training leert u de ruimte tussen de impuls en uw reactie te creëren, zodat u kunt kiezen welke respons u geeft. Een automatische reactie wordt dan een bewust gekozen respons. En u krijgt ineens een scala aan mogelijkheden om te handelen.

De bewustwording – het bewust kiezen voor een respons – geeft u ook de vrijheid om op sommige zaken niet te focussen en op andere zaken juist wel. Tijdens de mindfulness training oefent u met concentreren op zelf gekozen objecten – altijd in het huidige moment. Op deze manier traint u hoe u uw aandacht kan sturen naar datgene waar u op wilt richten en leert u hoe u met afleiding om kan gaan.

Het resultaat: De toepassing van mindfulness op het werk heeft vele bewezen positieve effecten waaronder:

 • Goed stressmanagement en grote veerkracht.
 • In staat zijn tot het maken van goede beslissingen en reductie van sunk costs (het Insead onderzoek vindt u hier).
 • Betrokken voelen bij het werk en optimistisch zijn over het werk.
 • Goede communicatie tussen collega’s, klanten, partners en leveranciers.
 • Focus, goede prestaties, innovatie en creativiteit.

Duur: Ki2 is gespecialiseerd in Mindful Leiderschap en Mindfulness op het werk. Samen met de klant wordt gekeken welke vorm aansluit bij de wens van de klant. U kunt denken aan:

 • Ontwikkeltraject Mindful Leiderschap 8 maanden
  Voor directies en hoger management is er een ontwikkeltraject met maandelijkse bijeenkomsten gedurende 8 maanden.
 • High Intensity Mindful Leiderschap
  Voor directieleden en hoger management die graag een kort en zeer intensief programma Mindful Leiderschap willen volgen is er een 3-daags programma.
 • Mindfulness op het werk
  Het programma Mindfulness op het werk is in de originele vorm een training van acht weken; elke week een sessie van 2 uur.

Daarnaast zijn korte introductie workshops en volledig op maat gemaakte programma’s mogelijk.

Doelgroep

 • Ki2 heeft speciale programma’s Mindful Leiderschap voor directies en hoger management.
 • Een acht-weekse MBSR training is geschikt voor alle werknemers.
 • De workshops en op maat gemaakte programma’s kunnen worden afgestemd op de door u gewenste doelgroep.
 • Afhankelijk van de vorm zijn verschillende samenstellingen van groepen mogelijk. Het minimaal aantal deelnemers is 6 personen.

Kosten
Op aanvraag.

Meer lezen…

Mindfulness op het werk

Mindfulness op het werk: wat betekent dat eigenlijk? Mindfulness is vaak in het nieuws en bijna even zo vaak zijn de positieve effecten van mindfulness op het werk te horen:

 • Stress reduceren: Het ziekteverzuim en de daarbij horende kosten gaan omlaag.
 • Minder gepieker: Er is minder ruis in de organisatie en de balans tussen privé en werk houden.
 • Concentratie en aandacht vergroten: Meer focus en bewustwording op de werkvloer.
 • Betere communicatie en omgang met klanten en collega’s.

Maar wat het precies inhoudt, is vaak nog onduidelijk. Ki2 is gespecialiseerd in mindfulness op het werk waarbij gezamenlijk met de klant gekeken wordt welk aanbod aansluit bij de wens van de klant.

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden van standaard acht-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen tot korte workshops en volledig op maat gemaakte programma’s.

De acht-weekse MBSR trainingen behandelen aandachtsoefeningen en het trainen van een open mind waardoor spanningen beter te hanteren zijn. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven over het effect van mindfulness in de hersenen en wat dit tot gevolg heeft.

Kortere workshops Mindfulness op het werk kunnen verschillende thema’s behandelen zoals stress reductie, werking van de hersenen, spanning – inspanning – ontspanning, effectief communiceren.

Resultaat 

 • Stress reductie, toename van concentratie en aandacht, meer positiviteit op de werkvloer en betere communicatie.
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
Follow by Email